február 2019

Kultúra jedla

#allyoucanread

Obálka čísla: 2019 02 Kultúra jedla

Editoriál

Verím, že intimita spoločného stolovania v protiklade s obyčajnosťou aktu jedenia ponúkajú dobrú platformu pre rozhovor. Slastným pomľaskúvaním sa otvárajú dvere empatie. Dobre sa potom hovorí o guláši rôznych identít, hoci aj naprieč planétou, pretože nič nie je „naše“. Všetko sa neustále premiešava, prevára a výsledok je Náš. Všetkých, a to ľudí i neľudí. Cez...

Čítať ďalej

#02 sprevádzajú diela Cooking sections

Kultúra jedla

Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual & Alon Schwabe) je interdisciplinárne duo tvorcov z Londýna. Základnou motiváciou ich spolupráce je aktualizácia pohľadu na politické vzťahy optikou jedla. Pracujú s inštaláciami, performanciou, videom. Ich prax je založená na výskume a prekračuje hranice medzi vizuálnym umením, architektúrou a geopolitikou. Od roku 2015 intenzívne skúmajú možnosti jedenia v časoch klimatických zmien projektom Climavore V roku 2016 otvorili The Empire Remains Shop, platformu, ktorá kriticky špekuluje o „zvyškoch“ britského impéria. V roku 2017 vydali rovnomennú knihu vo vydavateľstve Columbia Books on Architecture and the City. Ich práca bola súčasťou udalostí, ako sú Benátske bienále, Sharjah Biennial, Manifesta 12 a mnohých medzinárodných publikácií. Vystavovali vo viacerých významných inštitúciách ako HKW v Berlíne, Akademie der Künste a ich diela sú zastúpené v zbierke Peggy Guggenheimovej. V súčasnosti sú hosťujúcimi pedagógmi na oddelení architektúry londýnskej Royal College of Art.

Dávid Koronczi