2019 02 Kultúra jedlaTematický KapitálJedlo a umelá inteligencia

Tuda Syuda11. februára 201954

Medzinárodný kolektív Tuda Syuda vznikol v Moskve na Inštitúte pre médiá, architektúru a dizajn Strelka. Sústredí sa na špekulatívne projekty o budúcnosti stravovania v kontexte digitálnych technológií. Hlavný problém, ktorý vo svojej práci riešia, je, ako gastronómiou premieňame krajinu a architektúru a ako by sme si mali tieto zložité interakcie sprítomňovať a vedome ich pretvárať.

Jedlo vždy utváralo krajinu a krajina podnecovala vznik receptov. Touto spätnou väzbou ľudia už tisícročia vytvárajú živé vzťahy medzi surovinami a prostredím. Formujeme krajinu, aby sme v nej mohli žiť, a učíme sa od nej, aby sme sa najedli.

Obe funkcie sa prelínajú v mieste, ktoré ako Európania nazývame „vidiekom“. Naše nazeranie naň je však sporné: „Fakt, že polovica svetovej populácie v súčasnosti žije v mestách, sa podľa architekta a urbanistu Rema Koolhaasa stal ospravedlnením nášho ignorovania zvyšných deväťdesiatich ôsmich percent povrchu Zeme – vidieka.“ Koolhaasov dobre mienený, avšak zjednodušujúci pojem, ktorý zahŕňa všetko, čo nie je mestom, je pre postkoloniálnu Afriku, Austráliu a Ameriku v podstate nepoužiteľný. Pôvodné predstavy „vidieka“ ako mytologického priestoru sú takmer úplne ignorované – práve tak, ako to bolo za kolonializmu.

Náš projekt sme začali otázkou, ako môžu byť rituály jedenia a utvárania krajiny uvedené do priamejšej súhry s cieľom obojstranného prospechu.

Pre pokračovanie článku a pre prístup do archívu, si prosím zakúpte ročné predplatné. Ďakujeme a prajeme dobré čítanie.

Napíšte komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné polia sú označené *