2018 11 GeopoetikaTematický KapitálSyntax Zeme: Úvod do geopoetiky

Uhlík (C, protónové číslo 6). Na počiatku komplexné molekuly bielkovín postupne naštartovali metabolizmus chemických prvkov v zoskupeniach hmoty, z ktorých neskôr vznikli prvé mikroorganizmy a z nich následne prokaryotické bunky. Ich funkcie sa postupne diferencovali – niektoré začali tvoriť podzemné štruktúry, ktoré dnes nazývame koreňmi, iné vytvorili ochrannú vrstvu okolo vnútorných živých pletív. Tak vzniklo drevo. Dávno potom do života stromov vstúpila nová evolučná trajektória – výhonok miliónov rokov vývoja cicavcov v podobe dvojnohých neoperených primátov s motorovými pílami v ruke, často v sprievode paralelnej vývojovej vetvy neživej hmoty, pomenovanej týmito cicavcami ako „harvestory“.

 

Drevo sa skladá zo „suchej“ hmoty a vody. Jeho suchá hmota pozostáva z päťdesiatich percent uhlíka, štyridsaťjeden percent kyslíka (O, protónové číslo 8) a šiestich percent vodíka (H, protónové číslo 1). Zvyšok sú rôzne substancie, najmä dusík (N, protónové číslo 7), síra (S, protónové číslo 16) a popol. Celulóza, ktorá sa z neho získava, je základnou látkou na výrobu novinového papiera. Proces výroby papiera začína spracovaním surového dreva, ktoré musí byť premenené na drevovinu. Tá sa vyrába mechanickým rozvlákňovaním odkôrneného dreva. Takto získaná drevovina je zmesou rôznych druhov dlhovláknitej, slizovitej a múčkovitej látky. Z tejto látky sa skladá novinový papier.

 

Inými slovami: vo vašich rukách práve držíte jednu z nespočetného množstva foriem, do ktorej uhlík zabalil sám seba v konšpirácii s ďalšími chemickými prvkami, ktoré sa pred štyrmi a pol miliardami rokov zhromaždili do rotujúceho zhluku prachu neďaleko Slnka. My ľudia sme dočasným médiom v pokračovaní tohto procesu. Avšak fakt, že sme súčasťou planetárnych procesov, neznamená, že máme aj moc nad planétou. Naopak, planéta má moc nad nami.

Pre pokračovanie článku a pre prístup do archívu, si prosím zakúpte ročné predplatné. Ďakujeme a prajeme dobré čítanie.

Napíšte komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné polia sú označené *