Z hrubého domáceho produktu si večeru neuvaríte

Tomáš Hučko17. februára 2024171
Číslo o Wendellovi Berrym sprevádzajú diela Dávida Koroncziho
Dielo Wendella Berryho priamo nabáda, aby sa jeho myšlienky uplatnili v praxi. Asi neprekvapí, že sa tejto výzvy chopili aj členovia jeho rodiny a v Kentucky založili The Berry Center, agrárne a kultúrne centrum, ktoré propaguje udržateľné poľnohospodárstvo a posilňovanie miestnej komunity. Na fungovanie tejto inštitúcie som sa opýtal jeho programového riaditeľa, Bena Aguilara.  Aká filozofia či myšlienka stála za založením The Berry Center? Kto vznik tejto inštitúcie inicioval?  Centrum založila v roku 2011 Mary Berry, Wendellova dcéra. Po dlhodobej práci v poľnohospodárstve, a to tak v konvenčnom pestovaní tabaku, ako aj v tom, čo by sme dnes nazvali „udržateľným“ alebo „regeneračným“ chovom hospodárskych zvierat a pestovaní zeleniny, jej bolo zrejmé, že toľko diskutovaná lokálna potravinová ekonomika v skutočnosti neuspokojuje potreby malých a stredných fariem a poľnohospodárov, mimo veľmi úzkeho podnikateľského modelu, ktorý je však necitlivý k pôde a najmä k ľuďom, ktorí na nej pracujú. V dôsledku toho sme v minulom storočí prichádzali o tieto malé farmy obrovským tempom.   Na vašej webovej stránke sa píše: „Centrum uvádza texty Wendella Berryho do praxe tým, že podporuje malých poľnohospodárov.“ Čo si mám pod tým predstaviť? Myslíme si, že keďže úpadok poľnohospodárstva a zdravia pôdy a ľudí má mnoho príčin, mali by sme hľadať aj mnoho riešení. [Read More]

Pre pokračovanie článku, si prosím zakúpte predplatné.
Ak už naše predplatné máte, prihláste sa.

Napíšte komentár

Vaša emailová adresa nebude publikovaná. Povinné polia sú označené *

Partneri:

Pre pokračovanie článku, si prosím zakúpte predplatné.
Ak už naše predplatné máte, prihláste sa.